Uppdaterad 2011-04-03

  Hem

  Hänt i byn

  Resultat fr tävl

  Fotogalleri

  Kultur

  Föreningen Uppsälje Framtid

Så här såg byn ut under första halvan av 1800-talet. Kartan är uppgjord utifrån en historisk generalstabskarta från 1817. En annan karta från 1949 har också använts för att få med några små förändringar såsom den nya Andersforsvägen.

De gula fälten i kartan är åkermark. Dessa fält var uppdelade på många små åkerlappar. De grå fälten är ängar och betesmark. Det stora gröna fältet i öster och söder är skog och myrmark.

Vägarna i Uppsälje under den här tiden var det nog inte mycket bevänt med. De var mest gångstigar med bredd för kärror. På de historiska kartorna är vägarna egentligen inte markerade annat än som ett utrymme mellan åkrarna. Man kan få en uppfattning om hur det kan ha sett ut om man besöker Ljusbodarnas fäbodar mellan Dala-Järna och Leksand. Flera av vägarna har idag dragits om - ibland över åkermark. Den har inte samma värde som för tvåhundra år sedan. Som du ser var det betydligt färre gårdar i Uppsälje i början av 1800-talet jämfört med idag. De flesta av de gamla byggnaderna är idag rivna eller flyttade.

Kartan ger en översiktsbild över byn. Genom att klicka på respektive gård får du en hel del detaljinformation. Om du har tillgång till webbläsaren Safari har du mest nöje av applikationen. Läs informationen till vänster hur olika webbläsare uppför sig.

                Lennart Castenhag

 

Safari     Klick med vänster musknapp öppnar ett nytt fönster för detaljinformation. För varje klick på en gård med vänster musknapp uppdateras samma extrafönster hela tiden - mycket smidigt.

Internet Explorer Som Safari, men ett ytterligare fönster öppnas var gång du klickar i kartan, dvs du måste stänga tidigare extrafönster som saknar intresse.

Firefox En ny flik öppnas i samma fönster. Du kan enkelt växla mellan olika flikar, men du ser inte översiktsinformationen och detaljinformationen samtidigt.

Firefox kan anpassas på en mängd sätt. Kanske det finns något sätt att få den att likna Safari i uppförande.

Opera Uppför sig som Firefox


Ett tips:   Klick med höger musknapp ger dig en meny och du kan välja "Öppna i nytt fönster".
På så vis kan du tvinga en webbläsare att öppna länken i ett nytt fönster.                              Klicka på gårdarna i kartan för att få
upp detaljinformation om respektive gård i separat fönster.
Du ska således kunna se detaljerna samtidigt som du ser översikten.
Men olika fabrikat av webbläsare fungerar på olika sätt när det
gäller hanteringen av nya fönster.

Läs mer om hur olika webbläsare uppför sig nedan.

NIKE DUNK SB,NIKE ELASTICO FINALE III STREET TF,NIKE ELASTICO FINALE III STREET TF,NIKE ELASTICO PRO III IC,NIKE ELASTICO SUPERFLY IC,NIKE FLYKNIT CHUKKA
NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR ZOOM ALL OUT,NIKE BLAZER MID MEN,NIKE CLASSIC CORTEZ MEN,NIKE CHUCK POSITE