Uppdaterad 2012-07-17

Ruts Lars Olsson (1844-1932)


Flottningsförmannen Ruts LarsNedanstående bild är tagen vid Ruts-Lars härbre, det som sedan blev flyttat till hembygdsgården.


Till vänster ser vi Ruts-Lars och hans hushållerska Anna Bivall. Näst längst till höger sitter Elin (f. 1904). Ruts Lars är morfar till henne.
Längst till höger ser vi Viktor Larsson (1899-1974) bördig från Ilbäcken. Han är Elins lagvigde.

Om Elin är 20 år på ovanstående bild och Viktor 25 år, är bilden från 1924, dvs det skulle kunna vara Ruts Lars 80-årsdag som firas här.Härbret som flyttats till hembygdsgården

På hembygdsgården har Ruts Lars härbre placerats intill ett källarhus med "nass-stuga". Oberserva att detta hus inte har sitt ursprung på Ruts Lars gård.

Jämför ovanstående bild med bild 2 nedan. Den svarta fläcken på väggen ovanför Viktor Larsons huvud finns med på båda bilderna.

Klicka på bilderna för att se dem i större format


          Härbret i Rutsholarna.

Klicka på nedanstående bild för större format. Om en "plus-symbol" visas i bilden, går det att klicka en gång till för ytterligare förstoring.Ovanstående bild av härbret i Rutsholarna ger en god inblick i hur det var placerat. Observera Ruts Lars stuga snett bakom till höger om härbret. Härbret vände således baksidan åt den gårdsplan som finns framför stugan.

En intressant detalj i sammanhanget är att kartorna från 1817 och 1849 över Rutsholarna endast visar gård 214 (se översiktskartan nedan). Av översiktskartan framgår också att jordbruksmarken som tillhörde gård 210 sträcker sig nästan ända fram till härbret, men just där härbret och Ruts Lars stuga står är det skogsmark.

Om härbret (som är från 1341) står på ursprunglig plats kan den ha ingått i en äldre gårdsmiljö som revs före 1817. En annan möjlighet är att härbret har flyttats från t ex gård 210. Den gården var i början av 1800-talet en vacker kringbyggd gård som ej längre finns kvar.


Ruts Lars framför sin stuga. Härbret är placerat strax till höger om fotografen utanför bild.
Närbild av Ruts Lars framför stugan. Vem damen är som står bredvid honom är inte klarlagt.
Ruts Lars stuga 2012.

På fotografiet ovan ser vi att man försett huset med tak av plåt. En ytterdörr med glasruta har också satts in på senare år. I övrigt är allt sig likt. Observera ytterdörren till vänster. Där innanför finns ett förråd (vedbod?). Det är således inte stor boyta som här erbjuds. Här föddes sju barn under åren 1869 till 1885. Hur fick de plats? På sommaren kanske några av barnen sov i härbret.
Översiktskarta från 1849.  Den moderna vägen till Vansbro har lagts in som referens.  Det som är vitt på bilden är skog.
Har härbret verkligen stått här från första början?                   

Så här såg den kringbygda gården 210 ut i mitten av 1800-talet. Här fanns ett härbre (markerat "portlider" i skissen ovan).
Stod härbret här och flyttades till Ruts Lars gård i samband med att gården revs?
Satellitbild över det område som kallas Rutsholarna i västra utkanten av Uppsälje med härbrets placering.

Fotografierna ovan ligger till grund för bestämningen av härbrets placering. Kaffekalaset år 1924 torde således ha ägt rum sent på eftermiddaget. Kvällssolen lyser in mellan plankorna.


*) Emil Samuelssons berättar om detta i ”Emigrationen”. För att läsa den, klicka   << här >>Fyra generationer Ruts-släktingar. Bilder är sannolikt tagen strax innan Ruts Lars gick ur tiden på 1930-talet.NIKE TENNIS CLASSIC ULTRA LEATHER,Nike Zoom KD 9,NIKE KOBE 12,ADIDAS NMD R1,Adidas Stan Smith,ADIDAS YEEZY 750 BOOST
NIKE ROSHE RUN FLORAL SWOOSH,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT SHOES,NIKE ROSHE ZWEI,Nike Tanjun,NIKE ZOOM ASCENTION MEN,NIKE ZOOM KD 9