Uppdaterad 2012-11-13

  Hem

  Hänt i byn

  Resultat fr tävl

  Fotogalleri

  Kultur

  Föreningen Uppsälje Framtid

Lindströms på Storön -
          Dalarnas enda öbor

Av Kurt Blomquist


En del av familjen Lindström på ön. Från vänster mamma Aila, Johanna, Åsa och Camilla, 8, 13 resp. 15 år. Maria till höger är Camillas kompis från Sollentuna som är på ön och hälsar på.


I fjol hände det något märkligt i Uppsälje. Storön där det aldrig någonsin tidigare bott några människor blev plötsligt befolkat! Det var Krister Lindström som tog med sig sin Aila med de fyra barnen Camilla, Magnus, Åsa och Johanna och bosatte sig på ön.

- Vi lär vara de enda riktiga öborna i hela Dalarna nu, säger Krister. Det vill säga öbor, som inte har broförbindelse med land.

Storön är en väldig ö mitt i Västerdalälven. Den omfattar hela 230 hektar varav 60 hektar är bördig åkermark, resten är skog. Ön ägs ungefär till lika delar av byarna Uppsälje och Skamhed. Några riktiga vägar finns inte, ej heller någon bro. Endast en roddbåt och en gammal handdriven färja på vilken man på egen risk kan ta över mindre fordon som personbilar och traktorer.


Familjen Lindström kan skåda ut över älven.Vintern besvärlig

Familjen Lindström kom från Stockholm i maj i fjol och har således redan hunnit uppleva årets alla årstider på ön.

- Den besvärligaste tiden är förstås förvintern och den tidiga våren när isen varken bär eller brister, säger Krister. Vi kan då varken använda roddbåten eller färjan och blir därför isolerade på ön en tid. Det gör att vi måste planera våra inköp på ett annat sätt än tidigare. Det går inte att kompletteringsköpa mat utan vi får lägga upp livsmedel på lager. Barnen har också måst stanna hemma från skolan några dagar i vinter när vi bedömt att isen är för svag.

Fyra hundar

Med från Stockholm hade Krister och Aila inte bara de fyra barnen utan också fyra stora hundar. Två Golden Retriever och två Goendael.

- Här har vi verkligen gott om plats att rasta hundarna på, säger Aila. Vi har ju hela ön. Vi tycker nog att allting har blivit bra mycket bättre sedan vi flyttade hit. Både för oss själva, barnen och hundarna. Barnen har i sommar varit med och hjälpt till på granngården. Flickorna rider och på vintern är de med i de aktiviteter som anordnas på Ordenshuset.

Aila och Krister har nu planer på att börja med en kennel på ön. Hela familjen är hundintresserad och har flitigt och framgångsrikt deltagit i hundutställningar. Så vem vet. Om något år kanske det vimlar av små söta valpar på Storön!

Född i Nås

Krister är själv barnfödd i Nås Huset på Storön där de nu bor har tidigare varit deras sommarbostad. De har därför kunna känna sig för och tänka sig in i hur en åretruntvistelse skulle fungera. - Eftersom jag har vuxit upp på landet vet jag både fördelarna och nackdelarna, säger Krister. Vi har prövat på storstadslivet och vet också vad det innebär. Lägger jag ihop och jämför så är jag av den bestämda uppfattningen att vi allesamman har det betydligt bättre här. Vi har inte en dag ångrat att vi bytte Stockholm mot Storön.

                                               
                                                Magnus hjälper gärna till med att veva in
                                                roddbåten då någon kommer på besök.
NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR ZOOM ALL OUT,NIKE BLAZER MID MEN,NIKE CLASSIC CORTEZ MEN,NIKE CHUCK POSITE
Nike Air Max 90 Fireflies,NIKE AIR MAX 90 MID,NIKE AIR MAX 95,NIKE AIR MAX 95 CHAUSSURES,NIKE AIR MAX MOTION LW,NIKE AIR MAX TAILWIND 8