Uppdaterad 2012-10-02

  Hem

  Hänt i byn

  Resultat fr tävl

  Fotogalleri

  Kultur

  Föreningen Uppsälje Framtid

Britt-Marie minns 1959

Sommaren 2012 – ujôjôjô ôcket sjufale regnande!!! Det är då konstigt att inte älven steg mer än den gjorde, med stora översvämningar som följd.

Jag kan inte låta bli att tänka på året 1959. Om jag inte minns fel, så var det både vår- och höstflod, med en rejäl ”torrsommar” däremellan, det året.

På våren 1959 gick jag i klass 1 på Vansbro kommunala realskola. En morgon innan jag åkte till skolan, gick min pappa (Kalle) ner i källaren för att se hur mycket vattnet från översvämningen stigit därnere. Han kom upp igen och sa till mamma (Viola):

           

- Oj oj oj, nu är det drygt en meter djupt, så nu får jag lov att åka in vid flottningsföreningen när jag far från jobbet och låna en motorpump, så jag åtminstone kan hålla undan det mesta av vattnet.

När dagen hade gått och pappa kom hem med motorpumpen på eftermiddagen, gick han direkt och öppnade källardörren för att se vad som hänt under dagen. I kröken nere i trappan kom syltburkar och saftflaskor flytande tillsammans med annat som funnits i källaren. Det visade sig, att de under dagen öppnat alla dammar som gick vid Skifsforsen och följden av det blev, att nu gick vattnet ända upp i taket nere i vår källare. När allt till slut sjunkit undan, fick vi ha ”korsdrag” med öppna fönster och dörrar hela sommaren för att det skulle torka i väggar och golv.

Ja, år 1959 glömmer man då inte!

Varje år, när älven stiger på våren, tänker man:

- Ätta va då assint mot 1959 – sô hä sô !!!

Kanske har fler än jag minnen av det här året? Det vore roligt att prata om det på t.ex. någon träff med Uppsälje Framtid.Uppsälje 2012

Britt-Marie Brandt (f. Hansson)NIKE ROSHE RUN FLORAL SWOOSH,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT SHOES,NIKE ROSHE ZWEI,Nike Tanjun,NIKE ZOOM ASCENTION MEN,NIKE ZOOM KD 9