Uppdaterad 2012-10-17

  Hem

  Hänt i byn

  Resultat fr tävl

  Fotogalleri

  Kultur

  Föreningen Uppsälje Framtid

Berättarkväll i Bystugan

Pea Bernt Andersson delade med sig av sina minnen
                    från Estoniakatastrofen den 28 september 1994

Estonias förlisning är den största fartygskatastrofen i Östersjön sedan andra världskriget. Ombord på Estonia fanns 989 personer varav 852 förolyckades. Estonia var på väg från Tallinn till Stockholm, men då fartyget kom ut på öppet vatten utanför Dagö var katastrofen ett faktum.

Nära hundra personer hade kommit till Bystugan för att höra Bernt berätta om när han som helikopterpilot var med och räddade livet på människor för aderton år sedan.


Bernt deltog i räddningsauktionen som helikopterpilot.

Det har spekulerats mycket kring anledningen till förlisningen, men enligt Bernt berodde olyckan på att Estonia inte var byggd för att gå ute till havs i hårt väder. Hon var byggd för att gå i lugnare vatten. Dessutom hade Estonia alldeles för hög hastighet vid det aktuella tillfället. Bogvisiret slets loss när fartyget stångades med de höga vågorna varefter fartyget snabbt fylldes med vatten och sjönk efter bara femton minuter.


Så här såg Estonia ut.   Hon var byggd för att gå inomskärs och i insjöar.
Bilden visar förloppet efter det att bogvisiret slitits loss.

Bernt berättade vidare att vågorna var åtta meter höga och vindarna hade stormstyrka. Av de människor som hann ta sig ut från fartyget innan det sjönk, förolyckades de flesta genom att de frös ihjäl. Ett fåtal räddades med hjälp av gummiflottar och kunde plockas upp av helikoptrarna.


Bernt var mycket kritisk till att Expressens reportrar var med och upptog plats i en av helikoptrarna.
Besättningen ombord på den helikopter Bernt var med och flög. Bernt är nummer två från höger.Avslutningsvis blev det frågestund. Många ville veta mer om den hemska händelsen.


När frågorna ebbat ut fick Bernt blommor och applåder för att han delat med sig av sina upplevelser.NIKE DUNK SB,NIKE ELASTICO FINALE III STREET TF,NIKE ELASTICO FINALE III STREET TF,NIKE ELASTICO PRO III IC,NIKE ELASTICO SUPERFLY IC,NIKE FLYKNIT CHUKKA
Nike Air Max 90 Fireflies,NIKE AIR MAX 90 MID,NIKE AIR MAX 95,NIKE AIR MAX 95 CHAUSSURES,NIKE AIR MAX MOTION LW,NIKE AIR MAX TAILWIND 8