Uppdaterad 2010-07-01

  Hem

  Hänt i byn

  Resultat fr tävl

  Fotogalleri

  Kultur

  Föreningen Uppsälje Framtid

Midsommar i Uppsälje

Ett minne från 2010 att bevaraI Uppsälje är det tradition att fira midsommar vid Glatjärn dagen före midsommarafton. För många år sedan, då den här traditionen föddes, samlades man vid Centralplan i Uppsälje för att binda kransar och lövslingor för att sedan tåga genom byn den långa vägen till Glatjärn för att klä och resa midsommarstången. Tyvärr hade man ofta otur med vädret – och det var ju inte så roligt att traska till Glatjärn i regn. Av den anledningen flyttade man till Skinnar Kajsa på Kvackvalln för att binda kransar och lövslingor. På så vis blev det inte långt att vandra till festplatsen.
I år är det strålande vackert väder. Tänk att vi fick en så härlig
midsommar, utbrister Skinnar Kajsa glatt.

         

Gården Kvackvalln ligger några hundra meter från Glatjärn i den delen av Uppsälje som kallas Rutån. Kvackvalln har varit i Skinnar Kajsas släkts ägo sedan urminnes tider. I trettio år bodde hon i Leksand, men efter pensioneringen kunde hon återvända till Uppsälje och den gamla släktgården.

- Det var fjorton år sedan vi första gången band
   midsommarkransar och lövslingor här på
   Kvackvalln, och under dessa år har det varit
   vackert väder endast vid några få tillfällen,
   berättar hon.På gårdstunet är det full aktivitet. Ovanligt många har sökt sig till Kvackvalln i år. Tore Elofsson tar fram sin nyckelharpa och snart virvlar dess toner ut över gårdstunet. Ett svagt gnolande hörs från dem som känner igen de gamla melodierna och arbetet tycks med ens gå mycket lättare.
Till nyckelharpans toner binder flinka händer lövslingor och kransar.Ovanligt många hade samlats på Kvackvalln denna midsommar.Att binda kransar är något som kräver god blick för färgkombinationer.Även i lövslingan ska det finnas små blomsterbuketter.


Om du vill se mer bilder från Kvackvalln << klicka här >>

Avtåg mot festplatsen

Så blev det dags att tåga iväg till Glatjärn. Solveig Elofsson och Elise Samuelsson, som varit med och jobbat på gårdstunet, plockar fram sina dragspel och sätter sig hos Tore med nyckelharpan på en soffa på det bilsläp som rullats fram. Efter kärran tågar en svans av människor som bär på kransarna och den långa lövslingan. Under sång och musik bär det av till festplatsen.
Midsommarorkestern - Tore, Solveig och Elise.Två av flickorna har fått den ansvarsfulla uppgiften att bära kransarna till Glatjärn.Under sång och musik tågar man till festplatsen.

Midsommarstången

Vid Glatjärn ligger midsommarstången på några bockar och väntar på sin lövskrud, men flinka händer har snart fått både lövslinga och kransar på plats. Högst upp på toppen placeras en flagga.

Midsommarorkestern, som nu klivit ner från bilkärran, tar upp en välkänd melodi. Några barn som nyfiket betraktat arbetet med midsommarstången kan inte motstå dragspelens och nyckelharpans lockande toner. Snart har de bildat en liten dansgrupp.
Barnen kan inte motstå musikens glada toner.

Det dröjer inte länge förrän stången är färdigklädd och upprest.


Midsommarstången färdigklädd.

Om det står en färdigklädd midsommarstång på en festplats måste man naturligtvis dansa runt den. Sånger/danslekar som till exempel Små grodorna är självskrivna.
Små grodorna är en självskriven melodi/ringlek vid en midsommarstång.


Dans runt en midsommarstång är god medicin för humöret.

Dags för förtäring

Kiosken är naturligtvis öppen denna kväll och där kan man köpa kaffe, läsk, godis och glass.


Kiosken har naturligtvis öppet denna kväll.

En grill tänds och de korvar som gästerna haft med sig sprider snart en oemotståndlig doft över festplatsen.


En oemotståndlig doft av grillad korv sprider sig över festplatsen.

I små grupper njuter människorna av den ljumma sommarkvällen. Man småpratar och låter sig väl smaka av korv, läsk och annat.
I små grupper samlas man för att njuta av kvällen.Ännu värmer solen något vilket gör att barnen kan tänka sig att äta mera glass.Ett välförtjänt glas vin efter ett väl uträttat arbete på Kvackvalln.


                                                                                    - . - . - . -


Men allt har ett slut – även en midsommarfest vid Glatjärn. I morgon är det midsommarafton och då blir det fest i stor skala på hembygdsgården i Grånäs.
Dags att bege sig hemåt.


För att komma åter till HÄNT I BYN << klicka här >>NIKE LEBRON 14,LEBRON JAMES 13,NIKE PRESTO WOMEN,NIKE ROSHE LD 1000,NIKE ROSHE RUN BR,NIKE ROSHE RUN BR