Uppdaterad 2010-01-17

  Hem

  Hänt i byn

  Resultat fr tävl

  Fotogalleri

  Kultur

  Föreningen Uppsälje Framtid

Svalkan ett minne blott

Strax före julhelgen 2009 revs den gamla byggnaden som en gång i tiden varit byns samlingspunkt och kontaktpunkt för världsnyheterna.

I Byboken kan vi läsa följande om caféet:

Caféverksamheten startade i mitten av 1930-talet. I verksamheten ingick även matservering, bland annat avsedd för luftbevakningspersonalen under andra världskriget. Caféet var en samlingspunkt för bygdens ungdom. Där knöts kontakter, bland annat med de kvinnliga luftbevakarna. Det fanns ju även manliga luftbevakare tidvis, så kontakter knöts ömsesidigt. På caféet avhandlades världspolitiken, idrottshändelser och mycket annat. Ja, det var verkligen dåtidens ungdomsgård.

Åke Eriksson har med hjälp av släktingar grävt fram följande information om caféet:

Huset byggdes 1928 av Jöns Axel Eriksson och hustrun Ester Eriksson, född Bång. De drev ett mindre jordbruk och hade något år senare även ladugård och lada på tomten.

När många utsocknes arbetare kom till kraftstationsbygget i Skifsforsen genom AK-jobb vid 1930-talets mitt tyckte Ester att ett café nog skulle nog gå att driva i Uppsälje. Hon hade tidigare jobbat i Dalstugan i Vansbro och på Knut Emmas café i Myrbacka så hon var väl förtrogen med hur ett café skulle skötas. Någon gång mellan 1934 och 1935 startade hon caféet som fram till 1956 blev en samlingsplats för byns ungdom.

I cafébyggnaden, som ju också var Ester och Jöns Axels bostad, kunde man erbjuda nattlogi för dem som så önskade. Denna möjlighet uppskattades under krigsåren 1939 till 1945 av många militärer och en och annan handelsresande.

De luftbefakningsflickor som var stationerade i byn utspisades på caféet som populärt kallades Svalkan. Det sägs att namnet härstammar från en skogskoja som Jöns Axel och Sven Emil bodde i under den tid då de arbetade i skogen. Axel lär ha spikat upp en bräda över dörren till skogskojan med texten: SVALKAN. Namnet överfördes sedan till caféet.

I Uppsälje fanns vid den här tiden ett fotbollslag med namnet "pi flôtta". Efter träningspassen sa man ofta att man skulle cykla iväg och "köp e dräcka tä svalk sä mä på Svalka".

Huset såldes 1977 och den nya ägaren byggde till en rymlig farstu. Så småningom förföll huset så att det till sist omöjligen kunde göras beboeligt igen. Nu är huset borta - sånär som på farstun.

                                       

Så här såg Svalkan ut strax innan den revs (klicka bå bilderna för att se dem i förstoring)Här dryftades världspolitiken en gång.

       

En samlingspunkt för byns ungdom fram till 1956.Här rivs Svalkan och bränns upp.                                                                                 Foto: Hans Samuelsson

Idag finns bara skorstenen och farstun kvar (klicka bå bilderna för att se dem i förstoring)Bara skorstenen finns kvar ....

       

.... och farstun.

Nike Air Max 90 Fireflies,NIKE AIR MAX 90 MID,NIKE AIR MAX 95,NIKE AIR MAX 95 CHAUSSURES,NIKE AIR MAX MOTION LW,NIKE AIR MAX TAILWIND 8
NIKE TENNIS CLASSIC ULTRA LEATHER,Nike Zoom KD 9,NIKE KOBE 12,ADIDAS NMD R1,Adidas Stan Smith,ADIDAS YEEZY 750 BOOST