Uppdaterad 2011-08-17

  Hem

  Hänt i byn

  Resultat fr tävl

  Fotogalleri

  Kultur

  Föreningen Uppsälje Framtid

Andersforsvägen

     

På 1800-talet, när Uppsälje bestod av några få gårdar och ett antal fäbodar, färdades man över myrarna norrut för att komma till kyrkbyn, dvs Järna. Leden kallas idag för "Andersforsvägen", vilket är lite missvisande eftersom man idag ej kan färdas där ens med traktor. Leden, som är 2,5 km, är däremot trevlig att vandra om man vill ta sig till Grånäs och hembygdsgården.

På gamla kartor från tidigt 1800-tal kan man se att det fanns vägförbindelse mellan Uppsälje och Gruvan, men sen var det stopp. Fortsättningen byggdes på 1920-talet för att skapa en ordentlig vägförbindelse mot kyrkbyn. Samtidigt anlades vägen västerut utmed Västerdalälven mot Vansbro.

Vansbro var fram till 1880-talet en samling fäbodar och resterna av leden mot Vansbro finns ännu kvar i Uppsälje - men idag är det en vandrings- och skoterled.


Leden som en gång gick mot Vansbro. En bro har just rustats upp.
Andersfors järnbruk vid Vakeråns utlopp från Östra Vakern anlades 1830. Verksamheten lades ned 1860. En del av det som producerades i Andersfors forslades norrut till Järna kyrkby. Den led som byborna i Uppslälje använt sig av för att komma till kyrkbyn förbättrades så att tunga transporter kunde gå fram där även på sommaren. Över myren byggdes kavelbro, men av den finns idag inget kvar eftersom vägunderhållet lades ned 1894. Andersfors järnbruk var då nedlagt sedan länge och vägen betraktades som "fäbodväg" enligt rapporter till landshövdingen.

Under de år då Anderfors järnbruk var i drift krävdes bättre broförbindelse över Västerdalälven. Det var av den anledningen som den märkliga Bessarbron byggdes i Grånäs i mitten av 1830-talet. Bessarbron, som givit upphov till bygdespelet Gråbrona, ersattes av en betongbro 1949.


Bessasbron på ett vykort från 1940-talet.En karta som visar Andersforsvägens hela sträckning hittar du   << här >>

Om du vill läsa mer om Andersfors järnbruk, klicka   << här >>NIKE HYPERVENOM PHELON TF,NIKE INTERNATIONALIST WOMEN CHAUSSURES,NIKE KYRIE 3,NIKELAB AIR ZOOM LWP,NIKE LEBRON 13 NIEDRIG,NIKE LEBRON 14
NIKE FLYKNIT CHUKKA,NIKE FREE FLYKNIT NSW,NIKE FREE FLYKNIT MERCURIAL CHAUSSURES,NIKE FREE FLYKNIT NSW,Nike Free Flyknit NSW,NIKE FREE OG 14 BR MEN