Uppdaterad 2012-11-13

  Hem

  Hänt i byn

  Resultat fr tävl

  Fotogalleri

  Kultur

  Föreningen Uppsälje Framtid

Vid gott liv

Av Kurt Blomquist

Trots åderlåtning är Uppsälje idag fortfarande en by som är vid gott liv. Genomsnittsåldern är rätt hög men ganska många unga familjer har på senare tid flyttat in. Skolan är visserligen borta men till allas stora glädje finns butiken kvar. Den drivs av Iris Elofsson som inte tänker ge tappt i första taget.

Den första butiken, en diversehandel, kom till på Ilarsområdet 1878. Den drev av Ilar Per Pettersson och övertogs så småningom av sonen Ilar Per Alfred.

Iris Elofsson har drivit konsumbutiken sedan mitten av 1960-talet. Själv kommer hon från Äppelbo men räknar sig numera som äkta uppsäljebo.

- Det är ingen lysande affär att driva en glesbygdsbutik idag, säger Iris. I uppsäljeområdet finns det omkring 100 hushåll och det är knappt att det räcker för att hålla en butik igång. Vi ligger också litet illa till, mitt emellan Dala Järna och Vansbro och på senare tid har många bensinstationer också börjat sälja livsmedel.

Konkurrensen är således hård men Iris tänker inte att ge upp för det.

- Det är viktigt att byn får behålla sin butik, menar Iris. Det är helt enkelt en nödvändighet om byn skall kunna leva kvar och utvecklas.


Anita Göstasson tillhör Iris Elofssons trogna kunder. Men det finns många fler än hon.



Byggnadsplåtslageri

En annan verksamhet i Uppsälje är Firma Byggnadssmide som drivs av Birger Klemensson. Där tillverkas snöräcken för tak, en patenterad konstruktion som säljs över hela vårt snörika land. Tillverkningen är numera helautomatiserad.

Arne Skoog bedriver fortfarande byggnadsplåtslageri i mindre omfattning i Uppsälje. Det var i Uppsälje som han och hans far började. På 1960-talet flyttade Arne Skoog sin verksamhet till Rättvik där han hade ett 30-tal anställda. På mitten av 70-talet sålde han sitt företag och flyttade tillbaka till Uppsälje och den gamla verkstaden som en gång varit snickerifabrik.

                                       


Arne Skoog har mer eller mindre dragit sig tillbaka från sin verksamhet. Men det hindrar inte att han fortfarande håller på och uppfinner. Här visar han sitt avslutningsbleck för hängrännor som gör att man slipper att använda två olika.





Ordenshuset

Till dagens mera livaktiga verksamheter hör aktiviteterna i Ordenshuset, uppsäljebornas ögonsten. Det byggdes 1922 men logen grundades långt tidigare, redan 1906. Ordenshuset är byns enda samlingslokal och här samlas byborna jämt när det skall hållas större fester t.ex. vid bröllop och begravningar.

- Det finns en begravningsfond som stiftades av Böss Gustav Andersson, berättar Erik Wik. Till den skänker människor pengar vid dödsfall och det är den som gör att Ordenshuset fortfarande kan fungera.

På vintern har man olika aktiviteter i Ordenshuset för barnen i byn. Det är ett hus som har många uppgifter.

I Rutån hade man tidigare en barnkoloni på Rutsbrogården som ägdes av kommunen och förvaltades av Kyrkan. Barnkoloniverksamheten upphörde emellertid och idag hyrs gården med dess 39 bäddar ut till olika föreningar som vill förlägga sina aktiviteter ute på landet.


Ordenshuset är uppsäljebornas ögonsten.




NIKE LEBRON 14,LEBRON JAMES 13,NIKE PRESTO WOMEN,NIKE ROSHE LD 1000,NIKE ROSHE RUN BR,NIKE ROSHE RUN BR
NIKE HYPERVENOM PHELON TF,NIKE INTERNATIONALIST WOMEN CHAUSSURES,NIKE KYRIE 3,NIKELAB AIR ZOOM LWP,NIKE LEBRON 13 NIEDRIG,NIKE LEBRON 14