Uppdaterad 2012-12-02

  Hem

  Hänt i byn

  Resultat fr tävl

  Fotogalleri

  Kultur

  Föreningen Uppsälje Framtid

Gård 177 - en ytterligare Hundåssläkt

I Byboken dyker det upp en Hundåssläkt på gård 177. Huruvida det finns ett samband med Hundåssläkten i Uppsälje framgår inte av Byboken.


Bild på gården i Byboken. Människorna på bilden har inte identifierats.

Erik Svensson (född 1760) och hans ättlingar

Erik Svensson är enligt Byboken den tidigast kända personen på gården, men hans ursprung är inte klarlagt. Hur namnet Hundås kommer in i bilden är inte heller känt. Hans yngsta dotter Carin (född 1803) hade i alla fall det gårdsnamnet.



I Rutån hittade Erik Svensson mark att odla och där slog han sig ner. Rutån hade på den tiden mycket primitiv vägförbindelse med Uppsälje. Den nuvarande vägen mellan Rutån och Uppsälje fanns inte då.

.........
På en karta från 1817 ser vi att gård 177 (strax under mitten på bilden) är en kringbyggd gård.
Vägnätet som syns på kartan förbinder bara gårdarna i Rutån. Vägen mot Uppsälje började strax söder om Kvackvalln och fortsatte mot nordost. Vägen finns kvar idag som en stig/traktorväg.
På dagens karta finns två husgrunder utritade på platsen. Den nya vägen norr om bron över den å som också heter Rutån gav byn god förbindelse norrut med Uppsälje och kyrkbyn (Järna).




Samband med Uppsälje?

Hundåssläkten i Uppsälje på gård 87 kan vi följa till senare halvan av 1700-talet. Frågan är nu om det finns något samband mellan Hundåssläkten i Uppsälje och Hundåssläkten i Rutån.

Här görs en försök att visa ett möjligt samband.





Dokumenthistorik

2012-12-02   Kompletterat med hypotetiskt samband med gård 87 i Uppsälje.
2012-04-09   Kompletterat med karta från 1817.
2012-04-07   En första utgåva.





NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR ZOOM ALL OUT,NIKE BLAZER MID MEN,NIKE CLASSIC CORTEZ MEN,NIKE CHUCK POSITE
Nike Air Max 90 Fireflies,NIKE AIR MAX 90 MID,NIKE AIR MAX 95,NIKE AIR MAX 95 CHAUSSURES,NIKE AIR MAX MOTION LW,NIKE AIR MAX TAILWIND 8